Medical FITNESS - GYÓGYfitness

 

Funkcionális FASCIA Tréning

Fascia Release Terápia / Manuálterápia / Triggerpont kezelés

Flossing

Kinesio tapeing

 

A mozgásszervi betegségek hátterében a legújabb kutatások szerint az alig ismert FASCIA különféle sérülései és nem megfelelő edzése áll. A fascia megfelelő edzésével fiatalosabb testet, jobb testtartást, nagyobb erőt és rugalmasságot érhetünk el. Nagy segítséget jelent a mozgásszervi betegségek megelőzésében és a rehabilitációban is.

 

Mi is az a FASCIA?     

A fascia egy kötőszövet, ami formát ad testünknek, fejünktől lábujjainkig összetart minket, és fontos feladata van, az érzékelés. Ez a kollagéndús, szakadásnak ellenálló, szalagszerű szövet körülveszi az agyat, csontokat, izmokat, valamint az egyes izomrostokat, és a belső szerveket is összefogja. A fasciaháló része az inak, szalagok, izületi tokok is.

A mozgás a legfontosabb, amit azért tehetünk, hogy a fascia erős, ugyanakkor rugalmas maradjon. Ellenkező esetben, rendszeres mozgás nélkül letapad és megkeményedik a szerkezete, ezáltal a mozgás korlátozódik.

A fascia letapadás a leggyakoribb oka a panaszoknak a nyak, a váll, a hát, derék illetve az alsó végtag területén. Ez főleg abban az esetben gyakori, ha valaki ülőmunkát végez. A túlterhelés, egyoldalú terhelés és a stressz is károsítja a kötőszövetet.

Ha a rugalmasságunk, mobilitásunk csökken, akkor állandósulnak a tartós feszülések, lemerevedések és a fájdalom. A jó hír azonban, hogy nem kell tétlenül és reménytelenül tűrni ezt, hanem tudunk ellene tenni. Bármelyik területet is nézzük egyaránt érvényes az a megállapítás, hogy egy jó fascia terápia/tréning pozitívan befolyásolja a harántcsíkolt izom teljesítményét. Erősíti és rugalmassá teszi a szalagokat, ínakat, így jelentősen csökken a különféle sérülések veszélye. Segít megszabadulni a krónikus fájdalmaktól.

Ha nincs meg a testtudatunk, rosszul tartjuk magunkat, nem a megfelelő sportot űzzük, túlterhelheljük magunkat vagy aránytalanul/egyoldalúan terhelünk, akkor előbb-utóbb mozgásszervi fájdalom fog jelentkezni. Az ülőmunkát végzők körében ez jóval nagyobb százalékban jelenik meg.

A fascia tréningen elsősorban SMR hengert használunk a tornához és a lazításhoz is.                                    Képtalálat a következőre: „pilates roller”    Kapcsolódó kép        Kapcsolódó kép  

Gyógyfitness órák

-egyéni óra:

-izomtesztek elvégzése,ami azért fontos,mert nem biztos,hogy a probléma onnan ered, ahol fáj             

-fascia tréning

-problémás,panaszt okozó terület kiemelt áttornáztatása,pl. váll,hát,stb

-szükség szerint triggerpont, flossing terápia kiegészítésként

-fascis tréning

Ha csak torna az igény és nincs szükség egyéni terápiára ,akkor lehetőség van páros órára is.

Egyénileg egyeztetett időpontban.

-csoportos óra:

-Kis létszámú,maximum 8 fő , 60 perc

-kedd 19.00 , szerda 19.00 , csütörtök 19.00

-gyerek gyógyfitness: (bővebb információ a gyerek fitness menüpont alatt )                       

 - 8 éves kortól kis létszámú csoport

 -45 perc

 -szerda 15.15

Medical Fitness óráimon várlak szeretettel, ha:

  • krónikus –nyak, -hát, -váll, -derék, -csípő, -térd problémával küzdesz
  • porckorongsérv esetén
  • veleszületett vagy szerzett betegségből adódó fájdalom esetén: gerincferdülés, lúdtalp, végtaghossz különbség
  • ha szeretnél a testtartásodon javítani / rossz testtartás miatt jelentkező púp ledolgozása esetén
  • stresszes életmódot folytatsz, ezért izmaid állandóan befeszülnek
  • ülőmunkát folytatsz, így számos izomcsoportod befeszül, rövidül és tartós, visszatérő fájdalmat okoz
  • sérülések, műtétek utáni lábadozás esetén

A krónikus fájdalmak kezelésében a fascia tréninget manuálterápiával egészítjük ki – triggerpont terápiát alkalmazunk.

KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK

Mi is az a TRIGGERPONT?

Ha az izom kórosan feszessé válik, TRIGGERPONT alakulhat ki benne, így nem tudja ellátni funkcióját, sérülékennyé és fájdalmassá válik. Mindez kihat az egész szervezet működésére, hiszen a sérült izom miatt megbomlik az izomegyensúly, azaz a teljes rendszer statikája.

Kapcsolódó kép

A triggerpont egy jól tapintható rendkívül érzékeny csomócska, melyben összegyűlik az adott izom feszültsége. A triggerpontok rendkívül érzékenyek, a helyi panaszok mellett általában kisugárzó fájdalmat is okoznak. A triggerpont kezelés hatására feloldhatóak az izomfeszülések, javul az adott terület vérellátása, távoznak a felhalmozódott salakanyagok, megszűnhet a góc, és beindulhat a gyógyulási folyamat, azaz az izom visszanyerheti eredeti hosszát.

A kezelés menete:

A trigger terápia háton, vagy hason masszázságyon kényelmes fekvő helyzetben történik. A kezelés első részében a fasciát  fellazítjuk, majd kezeljük a triggerpontot.

Ez egy függőleges irányú nyomás az adott területre, mely 60-90 másodpercig tart. A fájdalom intenzitásától, a panaszos testrészek számától és az adott területtől függ, hogy egy kezeléssel mennyi triggerpontot tudok kezelni. A kezelés után a területet nyújtjuk, lazítjuk , tornáztatjuk.

FLOSSING

A flossing egy rendkívül sokoldalú, elsősorban a mozgásszervi prevenció és rehabilitáció terén használt komplex fizioterápiás eljárás, amelynek része a floss szalaggal végzett kompressziós terápia, illetve a flosstréning.     Képtalálat a következőre: „flossing szalag”                                   Képtalálat a következőre: „medical flossing szalag”

A kezelés fő célja a mobilitás növelése, a fájdalom csillapítása és a szöveti letapadások oldása.

A terápia során az egyes izmokat, ízületeket, fasciát egy speciális gumiszalaggal (floss szalag) körbetekerjük (kompresszió), majd a kezelendő testrészt speciális gyakorlatokkal mobilizáljuk.

Akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén egyaránt használható, az izom-és kötőszöveti egyensúly megbomlását,  az ízületek mozgásterjedelmének beszűkülését, a szövetek krónikus feszességét, az izmok gyengülését, sérülését, a különféle gyulladásokat, letapadásokat és fájdalmakat hivatott csökkenteni. 

KINESIO TAPEING

Egyike a leghatékonyabb kiegészítő gyógymódoknak, főképp mozgásszervi problémák esetén.

Mentes a kémiai hatóanyagoktól, mégis képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot.

Kapcsolódó kép                                        Kapcsolódó kép

A szalagok – ragasztási technikától függően – lazítják, rögzítik vagy korrigálják a sérült lágyszövetet anélkül, hogy jelentősen korlátoznák annak szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje.

A tape hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét.

A tape egyaránt hatékony segítséget nyújt a sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, a korlátozott ízületi mozgások, a derék-, hát-, nyak- és fejfájások, a gyulladásos tünetek, a gerincferdülés és az idegbántalmak kezelése, a tartásjavítás, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

A kiegészítő terápiák önmagukban és kombinálva is hatékonyak.

Kérjen egyénre szabott terápia összeállítást.  30/4418196

  •