​Komplex FÁJDALOMTERÁPIA

MOZGÁSTERÁPIÁVAL-FDM 

❗FDM- FASCIÁLIS DIAGNOSZTIKA, PROFI FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS

FDM- FASCIA DISZTORZIÓS MODELL

❗Az FDM elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápia. A páciens fájdalmát kommunikáló testbeszédét alkalmazzuk a fasciális / kötőszöveti diszfunkció vagy disztorzió diagnosztizálására, ami azonnal hozza magával a megfelelő terápiát is. 

Fascia- kötőszövet (nagyon leegyszerűsítve)

Disztorzió-valamilyen probléma a szövettel, letapadás, csavarodás, keményedés

Modell-azon technikák összessége, amely ezeket a problémákat kezeli ki célzottan

Fascia Disztorziós Modell (FDM, vagy más néven Typaldos módszer) egy specifikus megközelítésből szemléli a testi panaszokat, mint pl. a fájdalmat, vagy a mozgás beszűküléseket. Ezek minden esetben egy meghatározott fascia disztorzióra vezethetők vissza, amely nem más, mint a kötőszövet elváltozása, letapadása, csavarodása, keményedése. A terápia fókuszában ezeknek az elváltozásoknak a hatékony megszüntetése áll. A terapeuta speciális vizsgálati teszteket hajt végre a páciensen, felkutatja a kötőszöveti disztorziók helyét, jellegét, formáját, majd speciális manuális technikával elkezdi annak oldását. 

A különleges módszer rendkívül hatékony akut sérüléseknél /panaszoknál, villámgyorsan prezentálja a tünetek azonnali enyhülését. Pl: ficam, térd-, vagy bokasérülések, zúzódások, húzódások, lumbágó, fefájás, kisugárzó fájdalmak stb.

Fascia (kötőszövet) egy rejtélyes és sokoldalú szövet a bőr alatt, amely összeköti egymással sejtjeinket, szerveinket és mindenhol megtalálható. Mivel összeköti egymással szerveinket, szervrendszereinket, így funkcionális és strukturális zavarok, a mozgáskorlátozottság, neurológiai panaszok, a fájdalom minden esetben kapcsolatban állnak a fasciarendszerrel, annak állapotváltozásával. A rendszer helyreállítását követően azonban a panaszok, a zavarok eltűnnek, vagy jelentősen csökkenek. A disztorziók, letapadások a szövetben, inaktivitás miatti strukturális átalakulások fájdalmat, izomerő csökkenést és a testrésztől távolabb jelentkező panaszokat tudnak okozni. Többek között ezen az összefüggésen alapul a rendkívül hatékony Fascia Disztorziós Modell -  az FDM terápia. 

Az FDM terápia Stephen Typaldos orvos, oszteopata nevéhez fűződik, aki 1991-ben betegein figyelte meg a fájdalom helyének és jellegének mutatását, jellemzését és ez alapján állított fel 6 féle disztorziós rendszert, amelyet a terapeuta a kezelése során alkalmaz. 

❓Melyek azok a testbeszédek, ami és ahogy megmutatja a páciens a fájdalmát:

1.Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat.

2.Egy ujjal, 1 pontban mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.

3.Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.

4.Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot,próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.

5.Egész tenyérrel végig simít egy nagy sávon vagy egy végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.

6.Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Az FDM terápia kiválóságát folyamatosan bizonyítja pl. hátfájdalmak, vállízületi és nyaki fájdalmak, mozgásbeszűkülések stb. tüneteinek enyhítése érdekében alkalmazott célzott kezeléseknél. Neurológiai panaszok, fejfájás, érzészavarok szintén hatékonyan javíthatók. Hosszas megfigyelés, a páciensek részéről tanusított gesztikulációk, tapasztalat, vizsgálat, tudományos kutatási eredmények elemzése, kipróbálása vezetett hosszú évek alatt egy új koncepció kialakulásához. Következmény egy rendkívül hatékony módszer, amely forradalmi újítást jelentett a megbetegedések tüneteinek hatékonyabb megértéséhez, azok effektív és rendkívül gyors kezeléséhez.

 A különféle disztorziós típusokat  speciális manuális technikával hatékonyan lehet gyógyítani, ezzel  pedig a panaszokat, fájdalmakat, mozgásbeszűküléseket orvosolni tudjuk. A kezelések száma az alapdiagnózis súlyosságától függően változó, döntően az első kezelés eredményei határozzák meg. Általában 3-4 kezelés elegendő, de sokszor 1 kezelés is megoldja a problémát. 

❗Az FDM alapja a testbeszéd. A testbeszéden keresztül a terapeuta azonnal felismeri, mely manuális technika fog kelleni ahhoz, hogy segítséget tudjon nyújtani kezeltjének.   

Elsősorban izom- és ízületi bántalmakra alkalmazzák az FDM-et, de egyre több a tapasztalat a viscerális panaszok kezelése terén is.

A fájdalmak 95%-a kötőszöveti eredetű(itt találhatók ugyanis az érző idegvégződések, innen indul el a fájdalom az agyba), így kötőszöveti technikával lehet őket jól kezelni. 

A világon bárhol legyünk is, a fájdalmát minden ember ugyanúgy mutatja és mondja el, ezt hívjuk fájdalom-kommunikációnak. Ez az FDM. 

❓Hogyan zajlik az FDM kezelés és fájdalomcsillapító terápia?

-a páciens kikérdezése... hol és hogyan fáj

-a disztorzió alapján megkezdjük a manuálterápiát

-megbeszéljük az eredmények alapján a kezelés további menetét

-házi feladat adása:torna, önmasszázst, nyújtások

-ha szükséges, akkor kötőszöveti eszközök használata

❗Alkalmazott kötőszöveti technikák:

-FDM manuálterápia

-köpölyterápia

-flossing

-fasciakés, SMR eszközök használata

-hegkezelés

-kinesio tape használata

A terápiát minden esetben egyénre és panaszra szabva állítjuk össze.

❗Akut vagy krónikus mozgásszervi panaszok, műtét utáni gyors felépülés megsegítése, rehabilitáció esetén keress bizalommal.

Simonné Koltai Krisztina, pre-és rehabilitációs tréner, FDM terapeuta

Időpont egyeztetés: 30-441-81-96