Baba FDM

BABA FDM- egy célzott és precíz technika a kötőszövetes

rendszeren keresztül a nyűgös és mozgásfejlődésben elakadt

baba segítésében. 

Anyukák! Ne hagyjátok a babákat kínlódni!  

Az hogy egy baba sírós, éjjel 2 óránként felriad, hogy hátrafeszíti a fejét, hogy mindig egy oldalra nézelődik, hogy nem tud hason aludni, vagy háton mindig bukik, az hogy nem tűri a pelenkázást, hogy visít az öltözésnél, hogy túl gyors a mozgásfejlődés vagy egy-egy mozgás kimarad, hogy nem viseli el a sálat vagy sapit, ezt NEM FOGJÁK KINŐNI, max tűrik a fájdalmat….. Ha nekünk fáj valamink, azonnal követeljük, hogy segítsen valaki vagy valami. Egy baba akár hónapokra magára van hagyva állandó, számára riasztó fájdalmaival. Nekik is akarunk és nagyon sokszor tudunk segíteni !! A felnőtt FDM-hez képest 3%-os erőkkel dolgozunk, egy csoda nekik segíteni tudni !!

❓Mi is az az FDM? Olvass róla a "Komplex fájdalomterápia" fül alatt.

❗A babád ❗

-sírós?                            

-azt mondják rá, hogy hasfájós? 

-nem szeret hason lenni? 

-repülőzik? 

-elakadt a mozgásfejlődésben? 

-nem forog? 

-nem akar kúszni? 

-nem emeli a fejét? 

-kiflizik? 

-nem tudod hordozni? 

-sokszor kel éjszaka? 

-nehezen szopizik? 

-utál öltözködni? 

-sokszor kifeszíti magát? 

-sokat bukik?

Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, érdemes kideríteni a valódi okát! Ebben tud nektek segíteni ez a technika. Hogyan?

❓Mi is az a Baba FDM? 

Az első trauma a baba teste, lelke számára, a megszületés. Hatalmas erők dolgoznak ilyenkor, amik képesek,  nagyon is könnyedén disztorziókat létrehozni a kicsi (és az anyuka) testében. Néhány pl.a teljesség igénye nélkül:

1. Amikor a baba áthalad a szülőcsatornán és komprimálódik (összenyomódik) a kis feje a koponyavarratok mentén, előfordulhat, hogy kicsit elcsúsznak az arckoponya és az agykoponya csontjai, amik az ún.falt disztorzió kialakulása miatt nem tudnak maguktól helyrejönni. Mi utalhat erre később: fejfájásra való hajlam, nehéz szoptatás. 

2. Császáros születésnél, amikor húzzák ki a babát, sajnos nem tudják akkora erővel kivitelezni ezt a folyamatot, amekkorát a természet egyébként elrendelt a születés körülményeire, és a nagy húzásoknak köszönhetően triggerband disztorziókat generálhatnak a baba vállában, karjában, nyakában és a gerince mellett. Ilyenkor láthatod rajta, hogy hátrafeszíti a karját, amikor felveszed, vagy nehezen tudod öltöztetni, vagy nem alakul ki a fejkontroll, stb. 

3. A kitolási szakban, ha rányomtak anyuka hasára, az a babának óriási nyomóerő, aminek valahol el kell érnie a végét. Ilyenkor a HTP - hernializálódott triggerpont tud kialakulni, vagyis a többrétegű kötőszöveti részekből az alul lévő rétegből egy kis rész kitüremkedik a felsőbb réteg között és oda becsípődik. Ez esetben ha pl.a medencefenék környékén van jelen ez a "tünemény", zavarni fogja a baba normál székelési ritmusát, ami jobb esetben mindennapos kéne, hogy legyen.

❓Fájdalmas-e ez a technika?

Egészséges kötőszövet nem fáj! Igen, amikor van egy disztorzió, a legtöbb esetben a kikezelése kellemetlen, fájdalmas. De szerencsére nagyon hamar helyre lehet tenni őket. Pl. egy htp kikezelése tud akár 30 másodperc is lenni. Egy triggerband kikezelése mélységetől függően kb.5-10 percig tart. És mindeközben olyan pozíciót keresünk, ami maximálisan megnyugtató mind a babának, mind az anyukának, apukának, nagyinak, stb.  Mindig csak addig folyik a kezelés, amíg a családnak ez befogadható. Több perces szünetekkel, akár szopiszünettel, stb. beiktatva. 

Mindig törekszünk megközelíteni a probléma gyökerét a lehető legenergiahatékonyabban és  legprecízebben. Amennyiben elakadunk, mint terapeuta, továbbirányítjuk a családot más szakemberhez. Hisz célunk az, hogy a baba jól legyen! 

❓Mikor érdemes jelentkezni a vizsgálatra?

Akár már egy pár napos babán is fellelhetőek a gyanújelek. Itt is igaz, minél hamarabb kerül szakemberhez a gyermek, annál könnyebben kikezelhetőek a disztorziók. De természetesen idősebbeknél is hatékony! 

❓Hogyan zajlik egy terápiás alkalom?

Az első az anamnézis felvétele, vagyis egy kikérdező lapon megyünk keresztül, mely mindenre kitér, ami nekünk érdekes lehet. Közben folyamatosan figyeljük a babát is, mit látunk rajta? Ezután következik a fizikális vizsgálat, mely tesztekből áll, és tapintásból. Folyamatos a kommunikáció a szülővel, mindenről állandó tájékoztatást adunk, mit csinálunk épp, mit érzünk, stb.

Ha átlátjuk a disztorziók helyét és jellegét, nekiállunk a kezelésnek. 

Az első alkalom biztosan elvesz egy órát. A kontrolok hossza és ismétlése már az állapot súlyosságától függ, illetve attól, hogyan halad a pici. 

Természetesen, ha szükséges, mindemellett konkrét mozgásterápiával is tudok szolgálni. 

❗Ha úgy érzed, szükségetek van segítségre, keressetek bizalommal❗

Simonné Koltai Krisztina pre-és rehabilitációs tréner, FDM, Baba FDM terapeuta

30/441 81 96 vagy p.mozgaskucko@gmail.com